Камера на Живо от Центъра на Разлог

Чужденци плетат и тъкат в Банско през лятото

stanЖегите това лято пълнят с планинари курорта Банско. Наплив на любители на планината и преходите в гората отчитат хотелиери в града под Тодорка. Повечето са българи, но идват и чужденци, за да отдъхват в града и в Пирин планина.

Общината, Читалище „Никола Вапцаров“ и Музейният комплекс осигуряват и тази година възможност българи и чужденци да практикуват стария занаяти в Посетителския информационен център.

Атрактивната инициатива се провежда всеки петък и събота, стартът е тази седмица. Инициативата ще продължи чак до 3 септември. Провеждат се демонстрации на бански занаяти – дърворезба, предене, плетене на шушони, везане на гоблени, бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, пресукване на вълна, изработка на сувенири от тъкани. Съботните демонстрации са съпроводени и с автентична фолклорна програма, песни и танци ще има от 18,00 до 18,30 часа. В сградата се подреждат и разлини изложби Гостите на Банско могат да се запишат на уроци по народни танци, по тамбура, гайда и пеене срещу 5 лева за един учебен час в дните от понеделник до петък. Организират се в работните дни и еднодневни турове до археологически комплекс „Свети Никола“ и късноантичната крепост „Ситан кале“, цената е 15 лева на човек. От понеделник до петък се провеждат информационни турове в Музеен комплекс, а малчуганите участват в интерактивни игри „Деца в музея“.

Всеки четвъртък в Посетителски информационен център се излъчват филми за Банско.

Източник standartnews.com