Камера на Живо от Центъра на Разлог

Шансовете на изчезналия в планината Тодор намаляват, той е в неизвестност вече пети ден

Около 30 планиски спасители ще се включат днес в издирването на Тодор Владимиров. Той изчезна преди няколко дни в Стара планина. Спаситеите вече са в базата си в хижа „Васил Левски” и се очаква те да се разделят на три групи и да тръгнат към хижа „Добрила”, хижа „Рай” и хижа „Равнец”. Планинските спасители ще минат през всички маркирани пътеки.

40-годишният мъж изчезна в района над хижа „Васил Левски“. Основното предположение е, че той се е изгубил и е потърсил скривалище, за да може екипировката да го предпази от ниските температури, съобщава Нова тв. Знае се, че е имал добра екипировка и вода и храна, които да му стигнат за 4-5 дни.

„При трайно минусови температури шансовете за оцеляване вече пети ден намаляват драстично. Шансовете са малки, но ние продължаваме. Днес времето е по-ясно. Температурите са около минус 15-16 градуса. Когато нямаме локализация и туристът се е отклонил от маршрута. Който се е отклонил от пътя, поставя под риск живота си. Надявам се да го намерим. Когато това стане, Тодор ще бъде поет от лекарите на общинската болница”, коментира за кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

По думите му десетки са случаите на изчезнали туристи в района.

„Всяка година Стара планина взима жертви. Трябва да се въведе регистрационен режим, в който всеки турист да се обозначава. Ако туристът се движи с гривна, той може да бъде локализиран много по-бързо. Военни и полицаи нямат добра екипировка за спасяване в планината”, добави кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

А Тодор Владимиров е строителен алпинист. Има богат опит с планински маршрути. Занимавал се е и с пещерно дело. Ако днес метеорологичните условия в планината се подобрят, има възможност и хеликоптерът от авиобаза „Крумово” да излети.

Източник trafficnews.bg