Камера на Живо от Центъра на Разлог

Шведски учени направиха сензационно откритие

Някога питали ли сте се как може едни от нас покоряват безстрашно Еверест, а други си ужасява дори мисълта за обикновен ескалатор в мола. Оказва се, че виновниците за това са т.нар. „клетки на храбростта“.

За първи път учените успяха да изучат невронните механизми на храбростта. Откритието принадлежи на сътрудниците на университета в шведския град Упсала. Съвместно с колеги от Бразилия те са установили, че в хипоталамуса присъстват необичайни клетки, стимулацията на които предизвикват при опитни животни чувство за безопасност дори и в застрашаваща среда.

Иначе казано животните имат усещането, че са скрити от хищника, а той е далече и не може да ги забележи.Това откритие може всъщност да има историческо значение, защото ще помогне в разработката на ново поколение антидепресанти. В сравнение с традиционно използваните досега медикаменти, новите ще са революционни, защото точната им цел ще бъде специфична група клетки, като те повече няма да засядат други области в мозъка. Това ще спомогне за избягването на страничните ефекти на антидепресантите.

Източник: fakti.bg