Камера на Живо от Центъра на Разлог

Ще има 3-месечна и дневна винетка

vinetki3Депутатите от Комисията по регионална политика и благоустройство решиха да въведат 3-месечна винетка, а годишната да важи от дата до дата. Предложението бе направено от Патриотичния фронт, а депутатите от ГЕРБ се въздържаха от гласуване. Избраниците на народа решиха още еднодневните стикери да важат и за леките автомобили, защото досега те са се прилагали само за тежкотоварните автомобили. Предлага се промените да бъдат въведени от 1 януари 2017 г. Целта е да се облекчат българите в чужбина, които се прибират само за няколко месеца, и за хората в малките населени места, които използват автомобилите си сезонно.
Шефът на АПИ Лазар Лазаров обаче призова депутатите да се изчака въвеждането на електронната винетка и електронните тол такси. Той изрази мнение, че контролните органи щели да бъдат затруднени от въвеждането на още един цвят винетка, и напомни, че с въвеждането на електронната винетка близо 4000 км републиканска пътна мрежа ще станат абсолютно безплатни.

От ГЕРБ обявиха, че ще се въздържат, защото въвеждането на тримесечна и еднодневна винетка за леките автомобили било нецелесъобразно. ”Хората са свикнали да си купуват годишна винетка. Това помага на Агенция „Пътна инфраструктура” да си планира бюджета”, заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

В крайна сметка поправките минаха с 8 гласа „за” и 6 „въздържал се”.

Източник marica.bg