Камера на Живо от Центъра на Разлог

Японският астронавт бил объркал, пораснал е не с 9, а с 2 сантиметра

Японският астронавт Норишиге Канаи бил пораснал само с 2 сантиметра. Самият той се е объркал, че ръстът му вече е с 9 см по-висок, заради което се извини за погрешната информация, която разпространи.

Пред ден Канаи пусна шега, че се притеснява дали ще може да се прибере на Земята, тъй като е пораснал с 9 см в Космоса и се съмнява дали ще се побере в руския кораб „Союз“, който е предвиден за завръщането на нашата планета.

Японецът е част от настоящия екипаж на Международната космическа станция, като това е и първото му излизане в Космоса. Традиционно е астронавтите да порастват при липса на гравитация, но 9 см бе впечатляваща разлика.
Японецът се извини, след като разказа, че командирът на мисията Антон Шкаплеров го е накарал да се измери отново и се е оказало, че ръстът му е 182 см – с 2 см повече, отколкото на Земята.

„Извинявам се за тази ужасна фалшива новина“ – написа Канаи в Тwitter, без да обяснява на какво се дължи първоначалната грешка и добави, че няма да има проблем да се побере в капсулата „Союз“.

Източник Информационна агенция „КРОСС“