Камера на Живо от Центъра на Разлог

10 любопитни факта за Австралия

Знаете ли, че когато за първи път пренесли птицечовката от Австралия в Европа, учените на Стария континент се обидили и то доста сериозно! Защо ли? Ами, помислили, че някои си прави шега на техен гръб и им изпраща патица с пришита кожа на бобър. Съвсем не на шега обаче отровата на мъжката птицечовка е достатъчно силна, за да убие малко куче.

А, знаете ли, че „кенгуру“ станало име на австралийското чудато животно, след като първите бели заселници попитали местните как се казва. Те отговорили „Kanguru“, което всъщност на техния език означава „Не разбирам“. Ето още 10 любопитни факта за тази невероятна държава.

1-вата и единствена

Австралия е единствената страна в света, която заема цял континент! В Австралия се намира и най-голямото живо същество на планетата – Големият бариерен риф, който дори си има свой собствен пощенски код.

2-рата държава в света

Австралия е втората страна в света, която дава правото на жените да гласуват. Първата е Нова Зеландия. Това се случва през далечната 1902 година. През същата година е отменена и забраната за плуване през деня на плажа.

300 австралийци участват в първия флашмоб

Първият в света флашмоб се провежда именно в Австралия през 1790 година. Когато губернаторът на Тасмания посетил местния женски затвор, 300 престъпили закона дами му обърнали гръб едновременно, вдигнали полите си и започнали да се пляскат по дупетата. Така те изразили своето недоволство от ужасните условия на живот и работа в затвора. Областният управител останал ужасно обиден, но пък затворничките се позабавлявали добре.4 смъртоносни животни

Хищниците, които най-често причиняват човешка смърт в Австралия, са крокодилите, акулите и каменните риби. Всички те обаче са победени от кубомедузите: годишно от отровата им умират повече хора, отколкото от първите три хищника, взети заедно.

5 хиляди и 614 километра

Най-дългата ограда в света е изградена в Австралия: 5 614 километровата ограда има за цел да не допуска дивите животни да навлизат в обитаемите от човека зони на континента.

6 пъти

Именно толкова е по-ниско нивото на престъпност в Австралия, в сравнение със САЩ. И това въпреки факта, че голяма част от белите австралийци са потомци на затворници, а първата полиция в страната е създадена… от най-примерните престъпници.

7 милиона км²

… или 91% от територията на континента е покрита с растителност. Всеки девети австралиец пък живее в 50-километрова зона от брега.

8 от 10 жители…

Австралия се оказва страната с най-пристрастено към хазарта население в света. 8 от 10 жители на континента участват в различни игри на късмета по един или друг начин. 20% от покер машините в света са инсталирани в барове и клубове в Австралия.

9 листенца

Една от най-разпознаваемите сгради в света е Операта в Сидни. Покривът на зданието се състои от 9 венчелистчета, които, ако се съберат, ще образуват идеална сфера.

10 странни продажби

Сред 10-те най-странни неща, предлагани за продан в е-bay няма как да минем и без участието на някой австралиец. Един от тях предложи за продан не какво да е, а Нова Зеландия! През 2006 година човекът обяви стартова цена от 0.01 австралийски долара за островната държава. Наддаването стигна до 3 хиляди долара, преди от е-bay да прекратят аукциона.

Източник 10te.bg