Камера на Живо от Центъра на Разлог

10 от най-разпространените заблуди в България

Най-голямата заблуда на всеки българин е, че някой друг му е виновен. Нали така?

Винаги се намира  нещо или някой, който е виновен за нашите беди, неуспехи и нещастия. Между другото, нямаме за цел да търсим причините, поради които българинът си живее в заблуди. Не ни е работа. От друга страна и ние сме българи, дето се вика и ние така си жевеем, заблудени.

Тъй че сега просто ще подредим тук десетина от най-широко разпространените заблуди, пък белким някой се позамислил. А нали знаете, човек трябва да не се взема много насериозно, а да намира поводи да се усмихва.

10te.bg са прозрели тези заблуди и са ги подредили по този начин:

1. Българките са най-красивите жени в света

Това определено е едно от най-разпространени погрешни схващания у нас!

Да, в България има красиви жени, но те не са най-красивите в света. Реално погледнато такова определение не може да бъде дадено за нито една страна, поради редица съображения. Красиви жени има на всякъде, а най-малкото България все още няма победителка в конкурса „Мис Свят“. Но пък си има 6-та в света.

2. Чалгата е виновна

Както човек се повлиява от книгите, които чете, така се повлиява и от музиката, която слуша. Но всеки сам може да определи на кой герой да симптазира, коя книга да повлияе на убежденията му и коя просто е прочетена само за разнообразие. Така е в музиката – ТИ сам избираш кой е твоят стил, който да слушаш и на който да подражаваш. Точно поради тази причина чалгата или поп-фолкът като музикален жанр не би могъл самостоятелно да е виновен за повечето от нещата, за които е обвиняван. Това е една индустрия, като всяка друга. Във формирането на един човек като зрял участник в обществото, формирането на ценностната му система и нравствени идеали, много по-важна роля играе семейството, училището, обкръжението и в някои случаи религията. И след всичко това човек сам за себе си решава какъв да бъде в живота.

3. При Тато беше по-добре

Българинът определено има къса памет. Голяма част от сънародниците ни, живели по времето на комунизма и сега, правейки съпоставка установяват, че тогава са живеели по-спокойно и са се чувствали по-сигурни. И това е нещо, което никой не оспорва, но времето при тях е заличило всички несправедливости и несгоди, търпени тогава.

Не, при Тато не беше по-хубаво. И в подкрепа на това, тази година попаднахме на повишен интерес към страниците на несъществуващи вече силови групировки. Е, сега кажете, че и със СИК и ВИС ви е било хубаво!
4. От гласуването зависи бъдещето

За съжаление, реалността показва, че това не е така. Както знаете с 35% избирателна активност изпратихме евродепутати, а с 49 на сто наредихме 43-тото народно събрание. И бъдещето на гласувалите и на негласувалите ще бъде еднакво…

5. Държавата НЕ ни е длъжна

През последните години се наслушахме как държавата не ни е длъжна. Ние пък мислим, че това не е така. Когато ти си бил добросъвестен гражданин на тази страна, платил си си данъците, здравните осигуровки и изобщо изпълнил си всички свои задължения, държавата в отговор трябва да изпълни своите. А то какво се получава – ти си добросъвестен, а държавата, във всичките си проявления, ти обръща гръб, а от телевизора ти казват, че това е нормално. Само че не е!

6. Българите са трудолюбиви

Това е от клишетата, останали от времето на комунизма. И също толкова невярно, колкото, че българките са най-красивите жени. Но това, разбира се, не означава, че сме мързеливи или грозни.

7. България е привлекателна туристическа дестинация

България има богато културно наследство и красива природа – да, но България е привлекателна туристическа дестинация – не. У нас куца инфраструктурата, а от обслужването в туристическите зони е под всякаква критика, за сметка на цените, които са надути на макс. Та, България рядко е привлекателна туристическа дестинация за самите българи, които напоследък по-често предпочитат да почиват през лятото в Гърция и Турция.

8. Българите са гостоприемни

Ако някога това е било вярно, то със сигурност вече не важи. Безпаричието и лъжите на всяка крачка доведоха повечето ни сънародниците до озлобление, а злобният човек няма как да бъде гостоприемен.

9. Българите са родолюбци

Ако попиташ който и да е средностатистически българин, той ще отговори, че е родолюбец. То и какво друго да отговори, при така поставения въпрос. Родолюбието на повечето наши сънародници обаче стига до споменаването на Левски, Ботев и „България на три морета“. Мнозина нямат никаква представа дори кога е създадена българската държава.

10. Ние сме сред нациите с най-много висшисти

То пък едни висшисти! Със сигурност през последните няколко години не сме в топ 10 на държавите с най-много висшисти. По-важното в случая е колко от тези кадри се реализират в дисциплината, в която са специалисти и колко от тях остават да живеят и работят в България.

И още-дипломата със сигурност не те прави специалист…по каквото и да е.

Само не се разстровайте сега, и с тези заблуди си живеем така вече много време и нищо ни няма!

Източник jilo.bg