Камера на Живо от Центъра на Разлог

100 000 посетители очакват на събора „Ирин Пирин“ край Разлог

Първото издание на Ирин Пирин ще се проведе на 17, 18 и 19 юни 2016 г. край Разлог. Съборът ще се състои на площ от 100 дка. и организаторите очакват над 100 000 посетители. Внушително българско знаме ще се развее в сърцето на Пирин като символ на обединение и родолюбие.

irinpirin2

Националният флаг ще бъде издигнат на пилон, колкото 10-етажна сграда. 40-метровата конструкция от бетон и метал се изгражда специално за събитието. 35-метровият трикольор ще е най-голямото знаме на пилон в България и ще остане като подарък за Община Разлог. Над 5000 самодейци ще се изявят на първото издание на Ирин Пирин. На събора ще се демонстрират образци на българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплъщения, занаяти и традиционни форми на поминък. Посетителите ще се насладят на характерния мелодичен двуглас на пиринската песен, на специфичните обреди и обичаи, на традиционните за региона ястия.
Планините Рила и Пирин ще се разтърсят от изпълненията на участниците в Национален фолклорен фестивал „Разлога”. Народните певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли ще се представят на две сцени. Участието във фестивала е без такса, като се допускат чуждестранни изпълнители на български фолклор. На изнесена сцена в Разлог на 18 юни ще се проведе и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”.

На събитието посетителите ще могат да видят музейни експозиции и изложение на занаяти. Институтът по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН ще представи пастирската дърворезба, а експозицията на Исторически музей-Велинград „Армъните в България” ще е за бита и поминъка на странстващите пастири армъни – един от най-древните народи на Балканите, известни още като „власи”, „цинцари” или „куцовласи.”

В събитието ще участва и Регионален исторически музей-Благоевград, който ще покаже развитието на грънчарството през вековете с постери и съдове от своята постоянна експозиция. Атрактивна ще е изложбата на Исторически музей-Разлог „От руното до шарената черга”, която ще е съчетана с демонстрации на тъкачество, плетене на мънистени колани и везане на красивите разложки шевици-запески.

На разложките поляни ще има и алея на занаятите, в която ще се включат над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др. На събора ще се представят и производители на продукти от овче, козе и краве мляко. Фондация „Наследство в бъдещето“, основен организатор на мащабните родолюбиви събития Рожен 2016 и Ирин Пирин, налага политика по качеството на млечните продукти и тези от мляно месо – без растителни мазнини, сухо мляко и без соев гранулат.

В програмата на събора са включени кулинарни шоута – чевермета по хайдушки, типичната за региона разложка шупла, която може да се гарнира със сирене или сладко. Ще се майсторят гозби, събрали в себе си уханието на диворастящи билки и автентичния вкус на градински зеленчуци. Посетителите на събитието ще могат да опитат фермерски продукти и био храни. Много забавления, игри и уроци по родолюбие ще има на Ирин Пирин за малките посетители в Детската творителница и в читалището на колела „Бащино огнище“. Атрактивни ще са и състезанията с коне-тежковози.

Официалното откриване на „Ирин Пирин“, ще бъде в 19,00 часа на 17 юни (петък). Веднага след това започва грандиозен спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Пирин“, който ще бъде последван от Пиринска вечер. На сцената ще излязат Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с оркестър „Роял бенд“. Във втората Пиринска вечер на 18 юни (събота) от 21,00 часа под съпровода на оркестър „Щуро маке“ ще пеят Гуна Иванова, Боряна Карпузова, Иван Дяков, Володя Стоянов и Стойка Германова. Финал на събора на 19 юни от 14,30 часа ще е фолклорният спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

На територията на събора ще има спешен медицински пункт. Предвидена е специална организация на движението, което ще бъде еднопосочно с обходен маршрут за Банско през Разлог.