Камера на Живо от Центъра на Разлог

120 години от трагичната гибел на Щастливеца, отбелязаха ученици в Белица

По повод 120 години от смъртта на Алеко Константинов в библиотеката при НЧ “Георги Тодоров-1885″ гр.Белица, учениците от 7 клас почетоха паметта на българския писател.

Главният библиотекар – Катя Веселинова, презентира живота и делото на българския писател, адвокат, общественик, създател на първото туристическо дружество в България. Алеко Константинов умира на 23 май /11 май, стар стил/ 1897 г. при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев. В проведения открит урок от учителката по български език и литература Ася Апостолова за първата зряла творба на автора – пътеписа „ До Чикаго и назад” и най-популярният герой на българската литература – Бай Ганьо, учениците стигнаха до извода че от дистанцията на времето Алеко ни учи да бъдем всичко онова, което Бай Ганьо не е.
„В годините стотици, хиляди хора се докосват до творчеството на писателя. И всички признават, че то е знаково, и че зад него се прокрадва искреността и идеализма на Алеко, наричащ се дръзко Щастливеца. А дали в действителност е бил щастлив вътре в себе си? Всеки може да си отговори, когато прочете увлекателните му произведения и прозре изводите, до които той е достигал”, сподели пред учениците Катя Веселинава.