Камера на Живо от Центъра на Разлог

150 доброволци от цялата страна издигат новия заслон „Кончето“

В демонтажа на стария заслон и подготовката за строежа на новия участват над 150 доброволци от цялата страна. Те качиха на гръб близо 1500 килограма инструменти, вода, цимент, пясък, чакъл, бетон, желязо, бензин.

Снимка: Орлин Чачановски, Фейсбук

Много хора дариха храна, вода и инертни материали. Само през последния месец постъпиха нови 20 415 лева, с което общата сума е вече над 40 000 лева, разказва Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи в България..

Стария заслон беше демонтиран и сортиран на пакети за сваляне с хеликоптер. За съжаление по-голямата част от дървения материал е много изгнил и няма да може да се използва за възстановяване на заслона като музей, сподели Чачановски.

Направен е навес и е опъната палатка, под които да спят хората работещи горе. Всичко, което можеше да се свали на гръб е свалено до хижа “Яворов”, включително огромно количество отпадъци под стария заслон. Половината от новия заслон е преместен от Разлог до хижа “Яворов”.Между 10 и 14 септември се очаква готовите елементи за новия заслон да бъдат транспортирани на място с хеликоптер и да започне тяхното сглобяване, каза още Чачановски.

Новия заслон на “Кончето” се очаква да бъде завършен до 15 септември.

Източник Blagoevgrad.eu