Камера на Живо от Центъра на Разлог

17 са откритите мъртви лешояди в Кресненското дефиле

До момента са открити 17 мъртви лешояда в Кресненското дефиле, реалният брой на жертвите се оценява вероятно на над 30 птици. Сред тях и малко, което се било излюпило миналата година във Врачанския Балкан, съобщиха от природозащитната организация “Зелени Балкани”.

Сред откритите отровени жертви имало и възрастни птици с потенциал за размножаване, заради което на практика се проваля 15-годишен труд за завръщането на редкия вид белоглави лешояди в Кресненското дефиле.

Данните са предоставени от екипа на Фонд за дивата флора и фауна.

В неделя е имало съвместна комисия, която да документира последните три намерени птици и да събере проби от тях. Изводите от наблюденията на малкото и яйцето на единствените гнездещи птици са тревожни. Експертите са на мнение, че няма как останалите сами родители да се справят, за което говори и видимо недоброто състояние на малкото в гнездото.
Днес на място ще отидат алпинисти от екипа на организацията, които да съдействат за вземането на намиращите се в гнездо в дефилето малко лешоядче и яйце. Дейността е съгласувана с РИОСВ Благоевград.

Източник blagoevgrad.eu