Камера на Живо от Центъра на Разлог

20 дни след „Старчевата“, бабино хоро води още туристи в Разлог

С прочутото Бабино хоро в Разлог ще отбележат Бабинден на 21 януари. Празникът води тук в този ден и много гости – нашенци и чужденци, за да видят уникалния ритуал на централния площад в града. Жителите и гостите на Разлог ще могат да се насладят на невероятната гледка в 14,30 часа, когато ще се докоснат до традицията и ще усетят атмосферата на Бабинден.

Стотици баби и майки ще се хванат на Бабино хоро в Деня на родилната помощ. Пъстрото право хоро ще се вие на няколко кръга, почти всички участници ще са облечени в традиционни за този край народни носии.

Половин час преди веселбата на площада ще се състои обичаят по измиване на ръцете на акушерката и обявяване на първото бебе на 2018 г. и последното за 2017 г. на Разлог.
Това ще стане в многофункционалната зала на Народно читалище „15.09.1903-1909“ в града. Двете бебета и техните родители ще получат подаръци от ръководството на общината. По стара традиция децата, родени през миналата година, ще са окичени със здравец, увит с червен конец и със златна паричка за здраве и дълголетие на малките.

Източник kmeta.bg