Камера на Живо от Центъра на Разлог

2604 зрелостници от Пиринско се явяват днес на матурата по предмет по избор, изтеглиха Вариант 1 за всички 13 предмета

izpitmatura2604 зрелостници от Пиринско са подали заявления за явяване на втора задължителна матура днес. Второто ДЗИ по предмет, избран от ученика, е организирано в 257 зали на 35 училища в областта.

И тази година най-много абитуренти, са заявили желание да се явят на изпита по география и икономика, второ по масовост е препитването по биология.

Голяма част от зрелостниците ще се явят и на изпит по английски език, математика или философия.
Най-малко са кандидатите за матурата по немски, френски, руски или испански език.

Вариант 1 бе изтеглен за втория задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор от журналистката Елиана Димитрова от БНТ днес, в 7.10 ч., в сградата на Министерството на образованието и науката.

Изтегленият вариант важи за всичките 13 учебни предмета, по които зрелостниците са избрали да се явят.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева пожела успех на зрелостниците и отговори на въпроси на медиите. Тя каза, че приветства всяко журналистическо разследване, направено по време на първия зрелостен изпит по български език и литература, но държи да се отдели истината от неистината. Според нея истината е, че няма изтичане на информация от министерството, защото нито тестът, нито 41 въпрос се чуха преди 9.00 ч., а отговорите, получени чрез sms от разследващите журналисти, са получени едва след 10.30 часа, когато вече някои от зрелостниците са излезли от изпитните зали.

Министър Кунева благодари на екипа си и лично на заместник-министър Диян Стаматов за изключителната организация и денонощната работа по техническата подготовка, така че зрелостниците да нямат достъп до външни източници по време на изпита.

Днес всички сме на състезание, всички сме на изпит, не само учениците, а и ние, и директорите, и учителите, защото това ще покаже кой как си е свършил работата и какво са научили децата, каза още вицепремиерът .

Изпитът започна в 8.00 ч. и ще продължи 4 астрономически часа. Зрелостниците заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 ч., пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

Най-много зрелостници тази година са избрали като втори задължителен ДЗИ биология и здравно образование – 16 674. На изпит по география и икономика са пожелали да се явят 12 179 дванадесетокласници, а английският език е предпочетен от 11 586 зрелостници.

Днес, след 15 часа, на сайта на министерството ще бъдат публикувани тестовете с ключ с отговорите, а резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 10 юни 2016 г.

Източник E79 News