Камера на Живо от Центъра на Разлог

35-метров трикольор ще се вее на „Ирин Пирин – съборът на Югозапада“

Внушително българско знаме ще се развее на 17 юни край Разлог, когато започва първото издание на „Ирин Пирин – съборът на Югозапада“, съобщиха организаторите на събитието. Националният флаг ще бъде издигнат на пилон, висок колкото 10-етажна сграда.

irinpirin

40-метровата конструкция от бетон и метал ще се изгради специално за събитието от Фондация „Наследство в бъдещето“. 35-метровият трикольор ще е най-голямото знаме на пилон в България и ще се извисява в сърцето на Пирин по време на събора и през цялата година, като символ на обединение и родолюбие, заявиха от фондацията.
„Ирин Пирин – съборът на Югозапада“ ще се състои от 17 до 19 юни. Той се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с община Разлог. Съборът ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България. Посетителите ще се насладят на характерния мелодичен двуглас на пиринската песен, на специфичните обреди и обичаи, на традиционните за региона ястия.

В дните на събора ще се състои и национален фолклорен фестивал „Разлога“ с надпяване и надиграване на формации и индивидуални изпълнители, представящи българската традиционна музикална и танцова култура, както и четвъртото издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане“. Край Разлог ще бъдат представени традиционни български занаяти, етнографски и музейни експозиции, традиционните за региона ястия, кулинарни демонстрации, фермерски продукти и биохрани. Ще има атракции с коне и кучета, народни игри и борби, детска творителница и атрактивни вечерни концерти с участието на най-големите фолклорни изпълнители от Югозапада. На 19 юни на финала на събора ще пее и Николина Чакърдъкова.

Заради наложените мерки във връзка със заболяването нодуларен дерматит, няма да се реализира първоначалната идея на организаторите на събора да има изложение на специфичните за региона млекодайни животни, допълват от фондация „Наследство в бъдещето“.