Камера на Живо от Центъра на Разлог

39 младежи от 6 държави, заедно с възпитаници на СУ “Братя Каназиреви“, се бориха с езика на омразата

Сдружение Алтернативи Интернешънъл посети  СУ “Братя Петър и Иван Каназиреви“ в град Разлог в рамките на проект Изкуство срещу омраза, включващ 39 младежи от България, Великобритания, Италия, Испания, Македония и Турция. Проектът Изкуство срещу омраза се проведе  от 8 до 16 ноември в Банско и се осъществи с  финансовата подкрепа на програма Еразъм+.

soueom1

Основната идея на проекта бе да се дискутира проблема с езика на омразата и различни начини да се борим с него. Младежите дискутираха теми като дискриминация, предразсъдъци, омраза в речта и начини как да се справим с тях. Проектът представи графити изкуството като начин за изразяване на младите хора и съответно противопоставяне на езика на омразата чрез оставяне на позитивни послания и насърчаване към повече толерантност и междукултурен диалог.

Младежите от 6 държави, заедно с учениците изрисуваха с графити няколко платна с позитивни послания, подтиквайки всички млади хора да не използват езика на омразата. Освен това учениците се запознаха с възможностите, които програма Еразъм+ предлага за младите хора като участие в международни обучения, младежки обмени, семинари, Европейска доброволческа служба и др.

Тази инициатива бе в подкрепа на общоевропейското движение на Съвета на Европа Език без Омраза /“No hate speech movement/.