Камера на Живо от Центъра на Разлог

3D филми без очила в къщи

Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Масачузетския технологичен институт (MIT),  разработи нова технология, позволяваща да се гледат 3D филми в къщи без очила и без неудобствата създавани от тях. Технологията работи с всички съществуващи 3D филми.

Новият метод използва автоматичен дисплей, конвертиращ 3D филми от техния стерео формат с помощта на алгоритъма за преобразуване , наречен Home3D. Той  работи в реално време с графичен процесор, както е при PlayStation 4 или Xbox One. Така съвместимостта на автоматичните дисплеи, един сериозен проблем досега, ще остане в миналото.

Новият алгоритъм може да работи с вградени чипове в Blu-ray плейъри, телевизори или стрийминг устройства като Google Chromecast. Тези чипове могат да се вграждат фабрично или допълнително на устройства вече закупени и притежавани от потребителите.
Определено предимство, което дава новата технология Home3D, е възможността потребителят сам да персонализира ефекта на дълбочина на гледане във формат 3D, като високата резолюция и точност на картината не се променят.  Изобретателите от MIT вярват, че новата технология ще направи 3D технологията по-достъпна и популярна, като много повече хора ще я гледат.

Източник megavselena.bg