Камера на Живо от Центъра на Разлог

4000 гости от страната и чужбина видяха уникалното шоу в село Елешница на Великден

Кукери да танцуват и да гонят злите сили. Това за България е обичайна гледка. Най-вече на 1 януари, както и на различните фестивали през зимните месеци. Но навръх Великден да видиш уникално кукер шоу на стотици маскирани мъже, жени и деца е възможно единствено в село Елешница.

В празничния ден още рано сутринта земята бива разтърсена от танците им, а трите планини наоколо се огласят от гласа на чановете. За събитието в селището пристигат туристи не само от региона, но и от цяла България. Защото зрелището си заслужава. Обичаят се предава от поколение на поколение и е съхранен от местните хора. Танцуващите кукери възвестяват пролетното пробуждане на природата. Легендата разказва, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите, пише standartnews.com.

Притесненията за тазгодишния празник бяха, че облаците може да пуснат дъжд точно по време на кукерското шествие и това да развали донякъде събитието. Нищо подобно не се случи. Сякаш и природата се усмихна на огромното желание на местните хора да бъдат за поредна година център на вниманието за хиляди туристи. Минути преди началния час на кукерската магия – 11,00 час, лъчите на слънцето пробиха облаците и огряха село Елешница. Музиката и звънците пък разиграха и малки, и големи. Трите махали – Плажа, Гуджилец и Средната, отново впечатлиха зрителите с красиви кукерски костюми, страшни маски, характерни народни носии, танци и наричания.
Мъже, жени и деца танцуваха за здраве и берекет за да прогонят злото не само от населеното място, а и от цялата община Разлог. Наши и чужди туристи не пропуснаха да снимат с видеокамери, фотоапарати и мобилни телефони пъстрото шествие, което изпълни улиците на селището. Трите лъча на махалите се събраха на площада, където жури оцени представянето им.

„Празникът е сред най-почитаните в региона. Туристите са очаровани от уникалните костюми на нашите кукери. Те се дивят на красотата на маските и кукерските премени. Четири поколения празнуват заедно, правим го вече над 25 години. Имаме гости чак от Видин, доста са и чужденците. Близо 4000 души са ни на гости“, заяви кметът на село Елешница – Сашо Мицин.

Шоуто на кукерите завърши с връчване на различни награди. Осигурени бяха колективни и индивидуални отличия – за най-атрактивна група, за най-многобройна група, за най-възрастен и най-малък кукер, за най-добра мъжка народна носия и за най-добра женска носия.

„Няма как човек да остане безучастен към нашите костюми и носии. Да си кукер е призвание, то е за цял живот, няма отказване. Никак не е евтино това удоволствие, но когато е в сърцето и душата ти, нищо друго няма значение“, категоричен е кукерът Васил Шарков. Не по-малко внимание от страна на зрителите има и за пременените в тукашни народни носии. Сред най-напетите са водачите на хорото Петър Аршинков и Йордан Ушев. „Нормално е на най-големия ни празник в селото да сме и нагиздени, и накипрени“, споделят двамата мъже.

Група от близо 20 софиянци за трета поредна година е в село Елешница за великденските празници. „Тук сме за 3 дни, за нас това преживяване е неповторимо. Идваме по покана на Даниела Василева, която е родена тук и е част от компанията ни. Дори тази година участвахме в шествието на Плажа махала. Уникално е. Съветваме всеки един да дойде поне веднъж, за да усети със сетивата си за какво чудесно събитие иде реч“, каза Марио Бързачки, който е единственият в групата, който не е столичанин. Благоевградчанинът е впечатлен, че в селото живеят много млади хора, пълно е с малки деца хлапета на 1-2 години са облечени в народни носии. „Чест и удоволствие е да сме част от този празник. Защото тук е видно, че се поддържа българщината, българският дух е жив, традициите се съхраняват“, допълва Бързачки, който е данъчен служител.

Заради всичко това има и интерес на англичани към населеното място, който датира от повече от 10 години. Доста от тях си купили имоти в Елешница, всички нови съселяни на местните жители са очаровани от българския фолклор и от местните обичаи и традиции. „Успяха да ни побългарят местните хора. Но не се оплакваме, а се гордеем. Всички сме си купили български народни носии. Обличаме ги на всички наши празници“, твърди пенсионерът Дерек Барет. Харесва това селище заради тишината и спокойствието. Най-важни са обаче добрите хора и красивата природа, признава англичанинът.

Съпрузите Ема и Дийн Сноу също са влюбени  в селото. Те имат дъщеричка на 2 години и половина. Много обичат да се грижат за градината си, в която отглеждат цветя и зеленчуци. Научили ги да копаят местните хора. Всички англичани от колонията от Великобритания се чувстват свободни и спокойни тук. Уверяват, че са едно цяло с жителите на Елешница. Празнуват заедно, посрещат и трудностите заедно. Като истински българи сме, влюбени сме в родните ви ритуали, категорични са чужденците. А сред най-почитаните от тях е кукерското шоу навръх Великден в разложкото селище.

Източник standartnews.com