Камера на Живо от Центъра на Разлог

5 любопитни факта за българската Независимост и 10 вдъхновяващи мисли за независимостта

Днес отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява Независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта пет века забвение.

Условията за обявяване на Независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария – една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да анексира двете от провинциите на империята – Босна и Херцеговина – т. е. да го наруши. Затова и българският княз Фердинанд, по време на гостуване във Виена, се обърнал директно към император Франц-Йосиф да съгласуват действията си.

Изпълнение

Когато българските власти завземат източните железници в Южна България, това поражда „известни“ икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни. Дори за кратко стресва Фердинанд, който се страхува да обяви Независимостта. Но правителството вече е решило това да стане на 22 септември 1908 г. в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство. Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата „Св. 40 мъченици“ княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество. Провъзгласяването на Независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал – цар.

Международно признаване

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо е спечелена Британската империя, която поставя условието – да започнат преговори между българското правителство и Високата порта (Турция). Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях, Високата порта иска България да плаща голям данък. В качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Руската империя поема върху себе си изплащането на исканите от Турция 125 хил. лв. като приспадне тази сума от турския дълг, останал от Освободителната война (1877-1878). Така България няма да плаща нищо на Турция, а ще издължи 82 хил. лв. на Русия, но като сключи заем с руската държавна банка при изгодни условия. В замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта ѝ.

Официално това става на 6 април 1909 г. , след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Провъзгласяването на Независимостта без съмнение е най-високата точка на политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението. Царство България започва да подготвя окончателното присъединяване на останалите под османска власт територии.
Интересни факти

1. Търновската общественост е тази, която полага основите на честването, непосредствено след 22 септември 1908 г. , осъзнавайки изключителната значимост на събитието и водена от основателно самочувствие за мястото и ролята на града в него. Това е и единственият празник, който получава своята адекватна оценка още по време на самия акт.

2. Любопитен и малко известен е фактът, че само три дни след провъзгласяването на Прокламацията, на редовната си сесия Градският общински съвет на Търново, одобрява и гласува предложението на двама общински съветници, живописните улици „Фердинанд“, „Съборна“ и „Митрополска“ да се преименуват на „Цар Фердинанд I“, а улица-булевард на улица „22 септември“.

Това на практика е първата проява не само в старата столица, а и в България, ознаменуваща събитието 22 септември.

3. Търновци остават удовлетворени от местното общинско начинание, но считат, че то съвсем не е достатъчно за увековечаването на датата 22 септември. Затова главният лесничей от това време предлага да се избере подходящо място за залесяване в града, което да напомня на българите за станалото във Велико Търново.

Така в извънредна сесия на 1 декември 1908 г. Общинският съвет одобрява предложението и преценява, че най-подходящ за това е хълмът Трапезица, тъй като е не само в непосредствена близост до града за разходка, но е и неразривно свързан с историята на средновековния град.

4. На 22 и 23 септември 1909 г. в Търново се провеждат първите тържества в България, посветени на Независимостта. Те се отличават с изключителна пищност, отговаряща на значимостта на събитието.

5. За първото честване в града пристигат цар Фердинанд I, царица Елеонора, принцовете Борис Търновски и Кирил Преславски, както и членовете на Министерския съвет. Тържественото отпразнуване включва молебен в националната светиня „Св. 40 мъченици“, празненства на Царевец и посещения на височайшите гости на Преображенския манастир.

В унисон с празника, но без историческа връзка с българската Независимост, днес ви представяме 10 вдъхновяващи мисли на известни личности за независимостта… във всички нейни измерения.

1. Благотворителността е полезна само в случай, че тя помага да се оцени независимостта.
Джон Рокфелер

2. Да, на мен ми е нужна поддръжка и вниманието на мъжа. Само слабите жени заявяват за своята независимост и сила.
Арета Франклин

3. Животните, както и хората, имат право на независимост.
Софи Марсо

4. Най-великото от всички блага в крайна сметка е това, без което не можете да използвате другите – това е независимостта.
Уилям Годуин

5. Най-любимата част от работата е финансовата. И независимостта, която идва с тази част.
Ирина Шейк

6. Щастие с пари не се купува, но някои независимости – да.
Роман Абрамович

7. Независимостта е по-важна от могъществото и за нея си струва да се сражаваш.
Пат Бюканън

8. Понятието за независимост е относително. Вие не можете да бъдете независими, ако не снимате кино за своя сметка, което никой нормален не прави.
Джим Джармуш

9. Работата повишава вашата значимост, вие развивате своите творчески способности, ставате по-уверени в себе си и получавате икономическа независимост.
Салма Хайек

10. Трите условия за успеха на Н: Натиск, Наглост и Независимост!
Фредерик Бегбеде

Източник 10te.bg