Камера на Живо от Центъра на Разлог

5 мистерии от отдалечени и изолирани места

Понякога далечните и изолирани места не са само чисти и спокойни. Понякога там се крият мистерии, които чакат да бъдат разгадани някой ден.

Антарктида

2

Антарктида е едно от най-пустите места на планетата, както и най-студеният континент. Въпреки студа и факта, че там е 90% от всичкия лед, Антарктида е класифицирана като пустиня, понеже там почти не вали. През годините учените са направили много открития там, включително долина, по-дълбока от Гранд Каньон, която лежи под леда на западна Антарктида, както и подводен вулкан край брега.

По-рано тази година се появи снимка на нещо, наподобяващо гигантско стълбище по склона на една планина. С нея дойдоха и конспиративните теории. Някои са убедени, че това са останки от древния град Атлантида, докато други смятат, че там кацат извънземни, или че е нацистка база. Учените все още мълчат по въпроса, което само подклажда въображението на интернет потребителите.

Гренландия

гренландия

Миналата година учени от Юта прекарват няколко седмици върху ледовете на Гренландия и когато се връщат у дома, докладват, че доказателствата за глобалното затопляне стават все повече. Обявяват също, че мистерия под леда може да е свързана с климатичните промени.Преди пет години е открито, че вода тече невъзпрепятствано под ледената покривка. Това е доказано и с ледени стълбове, които са извадени и от дупките е бликнала вода. Тази вода никога не замръзва, дори в най-студената зима. Настоящата теория е, че снегът, падащ върху леда, служи като изолация. Остава обаче въпросът колко от тази вода отива в океана и играе ли роля при покачването на нивото на световния океан.

Аляска

3

Голям триъгълен регион в Аляска, простиращ се от най-северните части до Джуно, е кръстен Аляски триъгълник. Причината е големият брой изчезнали хора и самолети там.

Населението на Аляска е около 600 000 души, а от 1998г насам са докладвани 53 000 случая с изчезнали хора. Това означава, че 4 на 1000 души изчезват безследно там. Повечето от изчезванията са именно в този триъгълник. Макар да има възможни естествени обяснения, като например хора, които се губят в дивото или са нападнати от диви животни, крипозоологът Кен Герхард не е убеден, че тези обяснения покриват всички случаи. Той смята, че тук са намесени свръхестествени елементи или НЛО.

През 1950г военен самолет с 44 души на борда изчезва в триъгълника. Въпреки продължителното търсене, никога не са открити следи от самолета или пътниците му.

Южния полюс

4

През май 2000г астрофизикът Родни Маркс е разположен в полярна станция Амундсен-Скот, когато внезапно и необяснимо се разболява. Всъщност му става толкова зле, че в рамките на 36 часа посещава доктор три пъти. За състоянието му не е открита причина, но въпреки това той повръща кръв и на 12 май умира.

Нужни са 6 месеца, докато тялото му бъде транспортирано до Нова Зеландия, където е открито, че 32-годишният мъж е умрял от тежко отравяне с метанол. Години по-късно следователите все ще не могат да обяснят как Маркс е бил отровен. За кратко е подозирано, че може да се е самоубил, но тази теория бързо отпада, след като става ясно, че Маркс е бил щастливо обвързан и е обичал работата си. Някои смятат, че е погълнал метанола, за да се надруса, докато според по-мрачна теория Маркс е бил убит от някой от 49-мата си колеги в станцията. До днес причината за фаталното отравяне остава загадка и случаят остава като вероятното първо убийство на Южния полюс.

Джатинга

Селцето се намира в Асам, Индия. Красиво място, обградено от зеленина и планини. Нещо ужасно обаче се случва всяка година и учените не могат да разберат защо. Между септември и ноември, точно след залез слънце, стотици птици се спускат от небето и се блъскат в дървета и сгради.

Теорията на учените е, че птиците са дезориентирани от мусонната мъгла, докато местните смятат, че феноменът е дело на злите духове. Става ясно, че мигриращите птици губят естествения си хабитат през сезона на мусоните поради наводнения, което ги принуждава да мигрират. За съжаление някои хора от селото палят факли по това време, за да объркат допълнително птиците и ги залавят и убиват, смятайки, че са духове, дошли от небето да ги тероризират.

Не е ясно защо тези птици летят през нощта и защо толкова много от тях са в полет, когато би трябвало да спят. Първото масово птиче самоубийство е наблюдавано през 1900-те.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни: