Камера на Живо от Центъра на Разлог

5 неща, които няма да искате да докосвате повече

Не е изненада, че животът след разхлабването на мерките, наложени заради пандемията от коронавируса, няма да е същият. Хората по света вече са по-информирани за това как се предават вирусите и бактериите, и как трябва да се предпазват. Когато малко по малко животът ни започне да добива нормалност, все пак вероятно ще има неща и повърхности, които няма да искате да докосвате, защото са потенциални преносители на вируси. Кои са те?

Перилата на ескалатора

Следващият път, когато се качите на ескалатор сигурно ще се замислите дали да се докосвате до перилата му и да се подпирате. Обществените места, на които има подобни съоръжения, се пипат от стотици хиляди мръсни ръце на ден. Те са гладки повърхности, на които специалисти казват, че микробите се задържат най-дълго. Затова вероятно няма да искате да докосвате подобни повърхности.

Изворни чешми

Скоро всички паркове и градини ще бъдат отворени за разходки и обществено ползване. В тях има чешми, които ще бъдат достъпни отново. Те обаче надали ще бъдат така привлекателни, както преди. Стотици устни докосват тези чешми и надали ще ви хрумне да се наведете отново и да пиете вода от обществена чешма, която не се дезинфекцира.

Дръжките в градския транспорт

Ползването на обществен градски транспорт предполага докосването на седалки и дръжки. Надали ще ви се прииска да докоснете някои от тях повече. Да, но ще ви се наложи, защото возенето в градския транспорт е невъзможно без да се хванеш някъде. Затова ползването на ръкавици или хартиени салфетки, с които да хванете дръжките, ще ви се стори най-логичното нещо дори след края на пандемията, за който всички се надяват да е колкото се може по-скоро.Тестери за грим

Представете си колко човека докосват и долепят до устните и носа си тестерите за грим в дрогериите. Ще го направите ли без да се замислите за зарази и инфекции? Съмняваме се. След всичко, което ни сполетя около пандемията от коронавирус надали някой би докоснал тестер за грим, особено ако е продукт за лице или устни.

Компютър на колега

На всеки се е случвало колега да му поиска помощ за нещо. Много често това предполага да пипнете клавиатурата или мишката му, бюрото му, да се доближите твърде много до него. Тази близост и свободно докосване на чужди предмети вероятно ще остане в историята. Това е едно от нещата, които сигурно ще се променят в мисленето и реакциите на хората.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“