Камера на Живо от Центъра на Разлог

5 страхотни места в Югозападна България за летен туризъм

Югозападната част на страната ни е изпълнена със страхотна природа, зашеметяващи планини и планински местности, история и градчета, които могат да ни дадат много.В този ред на мисли, ще отделим време в следващите редове да поговорим за петте от най-разпознаваемите градове и местности в района, на които можете да правите интересни неща през уикенда с вашето семейство, приятели или половинка.

България има уникален климат, 4 сезона, истински красива природа, а възможностите за пролетен и летен туризъм са хиляди.

Разбира се, един единствен уикенд не би бил достатъчен, за да разгледате всичко, което предлага Югозападна България, но със следващите 5 препоръки сме сигурни, че ще подбудим интереса и ще ви дадем идеи за цялото лято.

Е, нека започваме с първата дестинация.

Банско

Това е най-известният зимен български курорт, но туризмът е изключително развит през цялата година.  Страхотната природа в подножието на Пирин дава мотив на стотици хиляди хора да посещават града всяка година.

Банско е страхотен ски център, като има над 75 км ски трасета. Кабинковите лифтове са друга атракция, която ще ви отведе директно в полите на планината.

В града има исторически паметници, музеи, къщи-музеи, ресторанти, нощни заведения и механи, които ще удовлетворят исканията и на най-капризните.

Истината е, че Банско е страхотно място не само за 8-ми декември или през зимата. През лятото температурите са по-прохладни, а гледките към Пирин зашеметяващи.

Около града има много местности, които можете да посетите и да се забавлявате с вашата половинка.

Разбира се, когато тръгвате на поход, винаги имайте наум, че температурите се сменят бързо, заради планинския климат и е добре да носите връхни и дебели дрехи със себе си. Дамите могат да усетят нуждата от дамски полар, блуза, суичър или пухено яке.

Мъжете могат да подготвят за себе си туристически якета, туристически панталони и други топли дрехи и аксесоари.

Разлог

Това е град недалеч от Банско, който е известен с ключовата си позиция между Пирин, Родопите и Рила.

Градът може да ви очарова с традиционна кухня, там се готви и известното ястие „капама“. Със страхотни къщи за гости, ресторанти и механи, със сигурност ще откриете историята на града и местните хора.

Разлог е спокойно градче, което може да ви откъсне от забързаното ежедневие, а местностите за разходка около града ще направят екскурзията ви незабравима.

Добринище

Този балнеолечебен и зимен курорт е известен на десетки хиляди българи с минерални си извори.

Намира се на около 6 км от Банско, а населението му е едва 3000 души. Ако търсите качествена почивка с вашата половинка и възможност да опитате от местните гозби, то Добринище е мястото, което можете да посетите.

В града можете да посетите известния с името си „Римското банче“ басейн, а недалеч е и водопадът Свети Никола.

В Добринище ще намерите и единствената градина за еделвайси в страната.

От града тръгват редица маршрути водещи към Пирин. На около 11 км от града е и хижа „Гоце Делчев“, като от нея тръгва седалков лифт към хижа „Безбог“.

С десетките си минерални извори, басейни, механи и къщи за гости, Добринище е привлекателна дестинация за много хора. Ако имате интерес към мястото, можете да прочетете повече в интернет за това, което предлага.

Сандански

Сандански е град, които се свързва с революционера Яне Сандански.

Градът е наричан още „природен санаториум“, като там се извършват лечения за дихателната система.

Там ще намерите страхотни паркове, изкуствено езеро, невероятна природа и природни лечебни извори, които можете да пробвате.

Известно място за посещение е градския парк „Свети Врач“.  От Сандански можете да поемете по много маршрути, които да ви отведат до градски местности сред природата.

Ако сте в града с половинката си, то тогава пригответе туристически си дрехи и се отправете към следващото предизвикателство.

Ако на дамите им липсват спортни аксесоари и дрехи, то разгледайте дамски туристически панталони от Point1. Изберете качеството и удобството по време на всяко едно пътуване.

Петрич

Това е вторият по големина град в областта след Благоевград.

Градът е известен с къщата на Баба Ванга, като дълги години тя приема хора от цялата страна преди да се премести в местността „Рупите“.

Къщата е музей, като запазва същността на Ванга и със сигурност ще представлява интерес за много посетители.

Градът предлага интересен нощен живот, достатъчно заведения и  места, които да се посетят през уикенда.

Финални думи

Югозападната част на България е изпълнена с история, природа и живот.

Направете следващите си пътувания истински незабравими и посетете следните градове и места около тях.

Те ще ви облагородят, ще научите повече за България, а и не на последно място, ще пробвате местна кухня, която ще се запечата у вас за дълго време.

Последвайте ни: