Камера на Живо от Центъра на Разлог

5 съвета за висящи лампи

Окачването на лампа на пръв поглед е проста задача, но за това трябва да вземете предвид няколко аспекта, които ще се опитаме да опишем по-долу. Днес ще ви кажем не само как правилно да окачите полилей, но и да разгледаме различни варианти за местоположението му в различни интериорни модули.

Как да окачите полилей, като се има предвид вида на стаятаВисочината на лампата над масата, работното място, бар плота зависи от много фактори. Най-важните от тях са:

– размера и дизайна на самата лампа;

– височина на тавана;

– стаята, в която планираме да окачим лампата;

– индивидуални предпочитания.

В допълнение към тях обаче има някои общи и практични съвети, които ще ви помогнат да окачите правилно лампата в почти всяка стая. Ето няколко съвета и трика, които да имате предвид:

Лампа, окачена в пространство, където се движат хората, не трябва да виси под 2 метра (за да не се придържат членовете на домакинството за главите или ръцете си). Не е нужно да се отказвате от ефектно тяло за коридора и да разчитате единствено на вградени прожектори.

Всекидневните, фоайето и коридорите предлагат много възможности за обзавеждане. Това са места, които ни приветстват, когато влезем в къща или апартамент както и места, където прекарваме относително много време. В допълнение, залите и коридорите често са косвено част от дневни, отворени кухни, така че трябва да се уверите, че тези интериори се допълват стилистично и създават едно цяло.

Как да окачите полилей в хола?

Тук е важно да се вземе предвид височината на тавана и правилото от 2 метра. Каква трябва да бъде височината на лампата над масата? Лампата над масата трябва да бъде окачена на височина 75-95 см над плота. В противен случай това може да попречи на използването на масата. Например, когато ядем, навеждайки се над масата, подреждаме масата или събираме чинии. Този диапазон може да се приеме като правило в относително ниска стая с обща височина около 2,5 м. Ако таванът е по-висок, се препоръчва да повдигнете полилея с допълнителни 10 сантиметра за всеки допълнителни 30 cm височина на тавана. Например, ако имате височина на тавана 3 метра, можете да окачите полилей с 15 сантиметра по-висок, отколкото в стая с височина на тавана 2,5 метра. Ефектът от полилея, висящ над масата е невероятен особено вечер, когато само тези лампи осветяват интериора и създават много романтична атмосфера и в същото време внимателно осветяват хората на масата и това, което е на нея. При лампи, окачени над масата моделът с отворен абажур трябва да бъде окачен по такъв начин, че светлината от лампата да не заслепява хората, седнали на масата. Не бива да избирате прекалено мощни крушки, 60 W източници на светлина са достатъчни за осветяване на масата. Въпреки това, ако имате нужда от сравнително мощна крушка, изберете лампа от опалово стъкло и поставете абажура на 1,5 метра над масата, така че светлината да е равномерно разпръсната. Ако искате да окачите две лампи над масата, тогава вероятно се чудите как да подредите лампите, така че да осветяват равномерно пространството? Важно е да разделят масата на 3 равни части. Например, ако масата е дълга 2 метра, полилеите са окачени на разстояние 65 и 130 сантиметра от един от краищата му. Радиусът на светлината от таванната лампа се определя не само от абажура, но и от монтираната крушка. Дългите и тесните ще насочат светлината по-точно.

Височина на осветителното тяло и технически ограничения

Да не забравяме, че нашите идеи за разположението на лампата може да срещнат технически ограничения. Как правилно да окачите осветително тяло, на каква височина често зависи от естеството, местоположението и дължината на кабелите, идващи от тавана. Въпреки това си струва да знаете, че на пазара има оферти, които ви позволяват да решавате подобни проблеми. Говорим за лампи с допълнителни закрепващи въжета, които ви позволяват да окачите продукта навсякъде. Тези видове продукти предоставят много възможности за интериорен дизайн по отношение на осветлението.

Резултат

Решаването на проблема как да окачите правилно лампата е ключът към успеха. Неправилно подбраните, твърде големи или твърде малки тела са много често срещани проблеми за купувачите. Когато избирате нова лампа или сменяте стара, не забравяйте, че един от най-важните аспекти (при покупка!) трябва да бъде размерът на лампата, а не нейната цена. След като се фокусираме върху цената на полилей, често стигаме до извода, че избраното осветително тяло не е подходящо за нашата стая. Ето защо, вземете предвид размера на стаята и размера на лампата, наличието на дневна светлина, броя на прозорците в стаята – всичко това ще помогне при избора и по-нататъшното подреждане на осветителното оборудване.

Последвайте ни: