Камера на Живо от Центъра на Разлог

6 вредни продукта, които до вчера мислихме за полезни

ТВ предавания, списания, както и различни сайтове и блогове, посветени на темата за здравето, ни съветват се храним с био, органични и изключително здравословни храни. Казват ни, че всичко, което не взимаме от рафтовете на тези магазини, ще бъде полезно за вашето здраве. Но това не е напълно вярно. Защо ни мамят? Причината е, че продажбата на БИО продукти е много печеливш бизнес.

Предлагаме ви да научите повече за 6 хранителни продукта, които са станали полезни поради маркетинговите трикове.

Сироп от агаве

Сиропът от агаве напоследък стана доста известен заместител на захарта и задължителен елемент на здравословното хранене, тъй като има нисък гликемичен индекс. Тоест, когато се използва, няма рязко повишаване или понижаване на нивата на кръвната захар. Но сиропът от агаве може да съдържа до 90% фруктоза. Някои учени смятат, че консумацията на фруктоза е вредна за организма и също допринася за развитието на чернодробни и бъбречни заболявания, повишено кръвно налягане и появата на ранни бръчки.

Соя

Продуктите от соя се считат за добра алтернатива за вегетарианците на месото и млечните продукти. Органичните ферментирали соеви продукти могат да се консумират само в малки количества. Учените, които се позовават на клинични и лабораторни изследвания, са доказали, че яденето на соя може да доведе до нарушения на стомашно-чревния тракт и нарушение на щитовидната жлеза. Също така, приемът на соя може да доведе до нарушение на кръвообращението в мозъка. Бременните жени не трябва да консумират соя. Соята съдържа изофлавони, които могат да повлияят неблагоприятно върху развитието на мозъка на ембриона. Вместо соя използвайте боб, зърнени храни и зеленчуци.

Риба

Всеки е чувал и знае, че рибата е много полезна. Но съвременните изследвания потвърждават факта, че яденето на риба може да бъде вредно за здравето, тъй като съдържа много химикали и бактерии. Рибата е замърсена с токсични отпадъци, които се намират във водата. Тя също може да е носител на паразити. Много хора знаят, че когато ядат риба е много вероятно да бъдат заразени с червеи и други паразити.
Плодови сокове

Основният недостатък на плодовите сокове е високото съдържание на захар и консерванти. Използването на захар е опасно не само за фигурата, но и за здравето като цяло, тъй като това може да доведе до сериозни заболявания като диабет. Внимателни трябва да бъдат и тези, които страдат от хипогликемия, имат проблеми с бъбреците, стомашно-чревния тракт, черния дроб, както и с алергии. Не се препоръчва пиенето на плодови сокове от бременни жени и малки деца.

Зехтин

Маслиновото масло при стайна температура е много полезна храна. Но веднага щом бъде изложено на високи температури при готвене, то създава транс-мазнини и канцерогени. Тези, които ядат такива храни, рискуват да се разболеят от рак. Най-добрата мазнина за готвене е кокосовото масло, тъй като е изключително устойчиво на високи температури.

Мляко

Млякото съдържа голямо количество калций и фосфор, без които е невъзможно да се поддържат силни кости и зъби. Но в същото време диетолозите смятат, че е по-добре за възрастните да не го използват. Основният недостатък на млякото е лошата асимилация на лактозата. Тези вещества, които не са напълно разградени, причиняват стомашно-чревни нарушения, подуване на корема и диария. А способността да се асимилира тази „полезна“ напитка се губи с възрастта.

Източник fakti.bg