Камера на Живо от Центъра на Разлог

6 кубика скали затрупали работниците в тунел „Железница“

Около седмица ще продължи проверката на комисията, която ще установи причините за срутването на земна маса в новостроящия се тунел „Железница“, част от АМ „Струма“.

Припомняме, че вчера трима работници бяха затрупани там. Състоянието им е добро, всички те са настанени в болници – двама във ВМА и един в болницата в Благоевград.

От фирмата, строител на пътното съоръжение заявиха, че ще поемат лечението им.

Според тях инцидентът не е могъл да бъде предотвратен и той няма да забави изграждането на тунела.

По първоначални данни причина за срутването е ронливата скална маса и почвата, които са станали податливи, след дъждовете от последните дни.Вследствие на това около 5-6 кубика земна маса и скали се е свлякла вчера при прокопаването на една от тръбите в южната част на тунела.

До момента са прокопани около 540 метра от съоръжението, който ще бъде с обща дължина 2 километра. Тръбите се прокопават по нов австрийски метод, а не чрез взривяване.

От фирмата изпълнител заявиха, че работниците не са допуснали грешка при работата си, която да е причина за инцидента, а само бързата намеса на част от тях е помогнала, затрупаните им колеги да не пострадат по-тежко.

Зарко Махов е сред първите, помагали на затрупаните мъже. Разказва, че бързо взел допълнителна екипировка и влязъл в тунела, за да спасява колегите си.

„Просто ги открихме. Трябваше ръчно да се изчистят, защото трябва все пак човекът да се предпази. Ръчно ги изчистихме от земната маси и да ги транспортирахме до болницата“, посочи той.

Строителите на тунела заявиха, че теренът е изключително труден, а в тръбата, където е станал инцидентът, вече се изпълняват аварийни дейности по укрепване. Категорични са обаче, че временното спиране на работата, няма да забави изграждането на тунела.

„Нямаме притеснения в изпълнението на сроковете, към момента всичко си върви по график, даже и по-добре. Считам че 7-10 дни, в които ще приключи въпросната проверка, няма да са фатални за крайния срок, който е март 2022“, коментира Стефан Тотев, изпълнителен директор на фирмата строител.

Прокуратурата в Благоевград също извършва проверка на инцидента.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“