Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Българска православна църква чества Свети Климент Охридски и Свети Климент Римски. Имен ден празнуват Климент, Климентина и Клементина

25.11.2020

Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият  епископ, проповядвал на български език.

Предполага се, че Климент е роден в Югозападна България. Смята се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската мисия на Кирил и Методий през 859-861 г. Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим, преди смъртта на св. Кирил.

Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език. Той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения.В „Краткото житие“ се казва, че той “измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил”. Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно е тя да се е развивала постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век. Днес най-голямото и най-авторитетно висше училище у нас носи името му – Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Имен ден празнуват: Климент, Климентина и Клементина.

Последвайте ни:

Детайли

Дата:
25.11.2020
Абонамент за новини