Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Василица / Банго Васил (куцият Васил)

януари 14

Един от най-големите и най-почитаните празници, които празнуват всички роми е Василица или Банго Васил (куцият Васил), отбелязван на 14 януари.

Този празник трае два или три дни, като навечерието му е Бъдни вечер, първият ден е Василица, вторият – Банго Васил, а третият “патерицата”. Бъдни вечер е семеен празник с постни ястия, обреден кравай “боговица”, който се разчупва и се изяжда от всички.

На Василица сутринта децата обикалят комшийските къщи и сурвакат за здраве, за благополучие, за късмет, за плодородие.

Повсеместно срещано е коленето на “курбан” за Банго Васил – най-често това е петел или гъска. Тя се пече пълнена с ориз, но не се изяжда наведнъж, за да може от месото да се даде и на гостите, които ще дойдат. На трапезата има още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. Като цяло празничните дни се свързват главно с взаимни гостувания на близки и приятели (на първо място на кръстниците), съпроводени с богати трапези и веселби.


Въпреки различните групови и регионални варианти, в основни линии същността на празника е сходна при различните ромски общности.

Последвайте ни:

Детайли

Дата:
януари 14
Абонамент за новини