Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Ден на велосипеда

април 19

19 април е обявен за Ден на велосипеда, но ако си мислите, че е посветен на придвижването с колело – в голяма грешка сте. Всъщност денят почита странното „пътешествие“ на един учен с велосипеда му под влиянието на случайно открит от него нов тип опиат.

На 19 април 1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман преднамерено използва синтезирания от него наркотик ЛСД. Три дни по-рано Хофман инжектира незначително количество от ЛСД във „възглавничките“ на пръстите си.

На 19 април Хофман умишлено приема 250 μг ЛСД. Опасявайки се, че е заболял той тръгва от лабораторията към дома си с велосипед. По пътя Хофман усеща действието на наркотика.На 22 април с.г. той описва експеримента и възприятията си, които бележки по-късно помества в книгата си „ЛСД – моето трудно дете“ (на английски: LSD: My Problem Child). Паметната дата е обявена за „Ден на велосипеда“ през 1985 г. от професор Томас Робъртс от Университета в Северен Илинойс, САЩ, който отбелязва датата с купон в дома си. Седем години по-късно той изпраща покана за празника на свои приятели и колеги и така слага началото на ежегодното му отбелязване.

Последвайте ни:

Детайли

Дата:
април 19
Абонамент за новини