Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

На днешния ден през 1875 година избухва Старозагорското въстание

септември 16

Въстанието е своеобразен предшественик на Априлската епопея, която е седем месеца по-късно. Въстанието е опит на Българския революционен централен комитет да организира общо въоръжено въстание в поробената родина през септември 1875 г.

На 12 август 1875 г. БРЦК взима решение за подготовка на всенародно въстание. Определени са 5 въстанически окръга: Русенско-Шуменски, Търновски, Старозагорски, Сливенски и Ловешко-Троянски. За център на въстанието се избира Стара Загора с ръководител Стефан Стамболов, тъй като старозагорският комитет е най-силен. Някои членове на комитета обаче се противопоставят на въстанието като ненавременно.

Поради това в уречения ден 16 септември в Стара Загора се събира твърде малък брой четници. Някои от бунтовниците се скриват или емигрират от страната.

След въстанието следват мащабни наказателни мерки от страна на османските власти. Около 600 души са арестувани (сред които и част от организаторите на въстанието) и наказани, включително със смърт. Само малка част от въстаниците емигрират.

Детайли

Дата:
септември 16
Абонамент за новиниerror: Content is protected !!