Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Почитаме християнския светец св. Йероним Блажени

септември 30

Евсевий Йероним Софроний е роден около 345 г. в Далмация и умира на 30 септември 420 г. във Витлеем, Юдея. Той е известен с факта, че е преводачът на Библията от гръцки и еврейски на латински език между 383 г. и 406 г., известна под името Вулгата. Неговият превод е направен по поръка на папа Дамас I и ревизира стария латински превод на Библията, наречен Вулгата Латина. Свети Йероним е един от отците на църквата и доктор на католическата църква. Почитан е и в източноправославната църква.

Свети Йероним е смятан за покровител на археолозите, архивистите, библиотекарите, библиотеките, учениците, студентите и преводачите. В иконографията е изобразяван често като старец с бяла брада, наведен над книгите. За международен Ден на преводача е приет 30 септември, датата на смъртта на свети Йероним.Неговите заможни родители го изпращат в Рим при прочутия Елий Донат, при когото учи граматика, реторика и философия. Между съучениците му е и свети Памахий, с когото става приятел за цял живот. По това време той се кръщава. След кратък престой в Трир и Аквилея през 373 г. отива по сухоземен път в Източната империя, в Сирия, където живее като отшелник. В Антиохия на Оронт учи гръцки и еврейски. През 379 г. става свещеник в Антиохия. След това в Константинопол следва при Григорий Богослов. От 382 до 384 г. е секретар на папа Дамас I и е съветник на знатни римски жени, между които са св. Марцела и Леа, Фабиола, Павла и дъщеря ѝ девицата Евстохия.

Освен превода на Библията на латински през 385 г. във Витлеем и на целия Стар завет през 393 г., той е автор на много коментари.

Последвайте ни:

Детайли

Дата:
септември 30
Абонамент за новиниerror: Content is protected !!