Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Световен ден за борба с остеопорозата

20.10.2020

През 1994 г остеопорозата е включена в Международната класификация на болестите като болест, а не като естествен процес на възрастови изменения на костната тъкан.

От 1996 г. 20 октомври е обявен като Световния ден за борба с остеопорозата, под егидата на СЗО и Международната Фондация по остеопороза.

С различни събития и дейности на деня за ограничаване на заболяването се цели да се привлече вниманието към профилактиката на заболяването и превенция на фрактурите.

Основните послания на Световния ден през 2018 г са фокусирани върху следните важни факти за заболяването:

– остеопорозата е нарастващ глобален здравен проблем. По целия свят, фрактури засягат една на всеки три жени и един на всеки от пет мъже на възраст над 50 години.– остеопорозата е „тихата“ причина за болезнени, инвалидизиращи и животозастрашаващи фрактури.

– фрактурите на гръбначния стълб са едни от най-честите и водят до болка, трайни увреждания и загуба на качество на живот.

– до 70% от фрактурите на гръбначния стълб остават недиагностицирани и така се увеличава риска от нови счупвания.

Фамилната анамнеза за остеопороза и честите фрактури са знаци за висок риск от заболяването.

Повишаване на осведомеността за специфичните рискови фактори, профилактика, ранна диагностика и лечение са в основата на ограничаване на остеопорозата и неблагоприятните последствия от нея.

Последвайте ни:

Детайли

Дата:
20.10.2020
Абонамент за новини