Камера на Живо от Центъра на Разлог

Google се подигра с вярващите в теорията за плоската Земя

Google се подигра с хората, които сляпо вярват, че Земята е плоска, разказва сайтът Indy100.

Според Google Translate изразът „Аз съм плоскоземец“ („Вярвам, че Земята е плоска“), в превод от английски на френски език, звучи като „Аз съм луд“.

Но защо вярата на тези хора предизвиква такова възмущение и раздразнение у останалите жители на планетата? Защо последователите на теорията за плоската Земя са обект на присмех и подигравки? Ама спомнете си гениалните идеи на Сър Тери Пратчет и увлекателните му истории за Света на диска! Защо описаното в романите му да е плод единствено и само на богатото му и доста развинтено въображение? Дали пък в тях няма зрънце / тава истина?

 

По света има много хора, които вярват, че планетата ни е плоска и са убедени, че всяко доказателство за противното е лъжа – конспирация, създадена незнайно от какви подбуди, която цели да заблуждава човечеството и да го държи в неведение. Убежденията им се определят като крайна теория на конспирацията, тъй като според тях в голямата лъжа за формата на Земята са замесени няколко правителства, които работят с НАСА, за да поддържат заблудата за широката общественост.
Тези хора, които според едно скорошно проучване стават все повече, смятат, че плоската ни планета има повдигнати нагоре ръбове, като частта, която се намира в Арктика представлява 50-метрова ледена стена, която държи океаните да не изтекат в небитието. Според последователите на налудничавата теория, ръбът на диска се пази зорко от служители на НАСА, за да не могат хората да го преминат и да паднат от него.

Последователите на това налудничаво схващане наскоро станаха обект на внимание и по друга причина. По-рано този месец те обявиха, че Австралия не съществува.

Във вече изтрита публикация във Facebook един от лидерите на движението – Шели Флорид, написа:

„Австралия не съществува. Всички неща, които наричате „доказателства“, са всъщност добре измислени лъжи и документи, създадени от водещите правителства на света. А вашите австралийски приятели? Те всички са актьори и компютърно създадени личности, част от заговора. Ако мислите, че някога сте били в Австралия, ужасно грешите. Пилотите също участват в заговора. Самолетите не прелитат на Австралия, а над острови, които са наблизо — или в някои случаи в части от Южна Америка, изчистили са пространството и са наели актьори, които да играят истински австралийци“.

Теорията, че Земята е плоска, не е от вчера. Тя се заражда в дълбока древност и в нея вярват много древни култури включително Гърция до класическия период, бронзовите и железните култури от Близкия изток до елинистичния период, Индия до периода Гупта и Китай до 17 век.

Най-ранното и категорично доказателство за сферичната форма на Земята, датира от 1522г. Тогава експедицията на Магелан завършва своето околосветско пътешествие.

Това обаче не е достатъчно доказателство за привържениците на теорията за плоската Земя, които заявяват, че обиколката на Земята, която прави Магелан би могла да се осъществи и ако планетата е с формата на диск.

Друго, в което вярват последователите на плоската Земя и което предизвиква възмущение в обществото, е, че гравитацията не съществува, а единствената реална притегляща сила е електромагнетизмът.

Източник fakti.bg