Камера на Живо от Центъра на Разлог

SETI: Извънземните ни заплашват!

Наскоро радиотелескопът „Аресибо“, разположен в Пуерто Рико, регистрира цяла поредица от съобщения, произведени от изкуствен източник, съобщи Сет Шостак, главен астроном на Института SETI, чиято основна дейност е търсенето на контакт с извънземни.

Според данните, става дума за 72 сигнала, излъчени от неизвестен източник от галактика, намираща се на 3 милиарда светлинни години от Земята. Експертите от SETI смятат, че най-вероятно става дума за изкуствен интелект, създаден от извънземен интелигентен живот.

Учени от Харвард предполагат, че тези сигнали могат да идват от мощни предаватели, построени от свръхнапреднали цивилизации, също целящи връзка с междузвездни кораби.

Шостак твърди, че сигналите имат „заплашително съдържание“ и вероятно представляват заплахи за човечеството. Ако това е така, то планетата ни се намира в сериозна опасност. Според експертите, много е вероятно космическите сонди Пайъниър 10 и Пайъниър 11, пуснати от НАСА преди 44 години, да са привлекли вниманието на извънземните. Апаратите неочаквано за всички промениха траекторията си, след като напуснаха пределите на Слънчевата система. Те носят информация за точното местонахождение на Земята, за устройството на човешкия организъм и данни за живота на планетата ни.Този експеримент вече бе определен от редица учени, в това число и Стивън Хокинг за опасен, защото не знаем с какви извънземни ще установим контакт. Сега Сет Шостак и колегите му се надяват в най-близко бъдеще да успеят да разшифроват засечените сигнали и да разберат какво точно гласят те и дали има опасност за хората на Земята.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“